pátek 29. dubna 2016

RECENZE

Dívka, již jsi tu zanechal- Jojo Moyes

   Strhující příběh velké lásky, přelousknutý během 48 hodin. Kniha plná lásky, smutku, bezmoci, utrpení.Řeč je o knize Dívka, již jsi tu zanechal. Ale kdo vlastně je tato dívka? Toto vše si můžete přečíst v romantické knize Jojo Moyesové.
  První část knihy se odehrává během první světové války v malém městečku St. Péronne ve Francii. Hlavní hrdinkou je Sophie-vlídná, spravedlivá, mladá žena, která je velmi zamilovaná do svého manžela Édouarda Léfevra- skvělého malíře. Édouard pro svou milou Sophii namaluje nezvyklý obraz, který se zalíbí německému Kommandantovi.
   Jak to s obrazem, Sophií a Édouardem dopadne se dozvíme v druhé polovině knihy. Ta se odehrává v Londýně roku 2006. Liv Halstonová má doma na půdě cenný, neobvyklý obraz- jediné, co jí připomíná zesnulého manžela Davida, od kterého obraz dostala darem. Po obrazu bylo ale již dříve vyhlášeno pátrání a Liv je nucena obraz odevzdat. Liv se nechce vzdát věci, kterou tak miluje, ale boj o obraz bude velmi těžký. Proti Liv se u soudu postaví její přítel Paul. Jak celá kniha dopadne a co všechno je člověk ochotný udělat pro lásku si už přečtěte sami.
   Kdybych měla porovnat obě části knihy, líbila se mi více ta první. Pocity lidí, kteří jsou na pokraji sil a hladoví, jsou popsány naprosto brilantně a samotný příběh je také velmi úžasný. Člověk zde může pochopit kdejaké chování lidí během války. Opravdu tehdy nebyli v lehké situaci. Přežít bylo velmi těžké.
    Kniha se mi velmi líbila, přečetla jsem ji opravdu rychle. Jojo Moyes píše skvěle. Klidně bych si knihu přečetla znovu, protože to byl opravdu velký romantický zážitek.
    Hodnocení 5/5
 


Žádné komentáře:

Okomentovat